Elke week op je bord – Must Haves

Elke week op je bord – Must Haves

Deze 10 voedingsmiddelen moet je elke week op je bord voorbij laten komen. Ze zorgen voor voldoende voedingsstoffen, vezels, mineralen, vitamines en bouwstoffen. Doe je lichaam een plezier en haal ze in huis.

  1. Blauwe bessen
    Het voedsel dat je eet bestaat uit gezonde elementen en ongezonde elementen. Die ongezonde elementen, ook wel vrije radicalen genoemd, kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit te vet eten of te zout eten. Het voedsel kan ook de aanmaak van bepaalde enzymen of hormonen stimuleren, denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van insuline.

    Antioxidanten zijn voedingsstoffen die voorkomen in plantaardige voeding, fruit en groende dus. Deze voedingstoffen spelen in een belangrijke rol in het neutraliseren van de vrije radicalen in de voeding. Ze beschermen ons DNA en de aanmaak van nieuw weefsel. Ook gaan ze het verouderingsproces van cellen tegen. Blauwe bessen zitten vol antioxidanten, vitamine C en vezels. Goed voor je weerstand en je darmen.
  2. Groene groente
    Groene groente zit vol met vitamine B. Vitamine B is een verzamelnaam voor acht verschillende in wateroplosbare vitamines – vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Het wordt daarom ook wel vitamine B complex genoemd. Vitamine B is nodig voor het kunnen verwerken van je eten. Eten kan bestaan uit koolhydraten, vetten en suikers. Zonder vitamine B kunnen deze voedingstoffen niet verwerkt worden. Aangezien het menselijk lichaam zelf geen vitamine B aanmaakt, moet je dit uit je eten of supplementen halen. Het wordt ook wel een essentiële vitamine genoemd.
  3. Pure chocolade
    Ook pure chocolade is een antioxidant en kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Cacaopoeder en rauwe chocolade hebben een positief effect op de flexibiliteit van de bloedvaten.
  4. Vette vis
    In vette vis zitten goede vetten Omega 3 en Omega 6, veel vitamines (A, B2, B11, B12, C en D) en mineralen. Omega 3 en 6 vetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Je lichaam gebruikt ook vetzuren om lichaamscellen (ogen en hersenen) aan te maken. Eén keer in de week vette vis eten is al voldoende voor je lichaam. 
  5. Gember
    Gember werkt verwarmend, geeft energie en is een sterk antioxidant. Gember is familie van Kurkuma. Het zijn beiden wortels, met een gele kleur en beiden onderdrukken ze ontstekingsprocessen. Deze specerij helpt de gal en de lever bij het ontgiften. Het activeert de lichaamseigen stof Endorfine. Endorfine onderdrukt pijn en zorgt voor een geluksgevoel. Gember bevat vitamine B1, B2, B6 en C, en mineralen Calcium, Magnesium, Natrium en Kalium.
  6. Chiazaad en Lijnzaad
    Chiazaad bevat Omega 3, calcium, magnesium, selenium, ijzer, kalium en eiwitten. Het is dus goed voor je botten, je spieren, je hart en je bloedsuikerspiegel. Het wordt niet voor niets een superfood genoemd. Lijnzaad bevat Omega 3 vetzuren en is goed voor je bloedvaten.
  7. Avocado
    Overal lees je het – avocado is heel erg gezond. Dit komt vanwege de gezonde vetten in avocado. Deze gezonde vetten helpen de kans op hart- en vaatziekte en darmkanker verlagen. Gezonde vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Onverzadigde vetten zorgen dat de stof LDL in cholesterol verlaagt wordt.

    Naast de positieve werking van de olie in avocado, bevat een avocado ook veel vitamine – C, B2, B3, B5, B6, B11, E en K, en mineralen – fosfor, koper, magnesium, mangaan, kalium, ijzer en zink. De vezels helpen, net als bij elk stuk groente en fruit, voor een goed stoelgang. Avocado wordt ook gebruikt in vegetarische gerechten, omdat avocado (plantaardige) eiwitten bevat.
  8. Eiwitten
    Eiwitten komen voor in vlees, zuivel, granen, eieren, vruchten, paddenstoelen, groenten, erwten, noten, vis of zaden. Eiwitten vormen naast water, het meest voorkomende bestanddeel van alle dierlijke en plataardige cellen. Ons lichaam is voor 17% opgebouwd uit eiwitten. Het bestaat voor een groot deel uit eiwitstructuren, zoals haren, nagels, botten, bloed, bindweefsel, pezen, spieren, hormonen, enzymen en organen.

    Eiwitten bestaan uit complexe verbindingen, aminozuren genoemd. Als we eiwitten eten dan worden deze in ons spijsverteringssysteem afgebroken in aminozuren. Hiervoor heb je vitaminen B2 en B6 nodig en mineralen zink en magnesium.
  9. Probiotica
    In je darmen zitten miljoenen bacteriën. Dit is goed. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor 70% van je immuunsysteem. Jouw taak dus om te zorgen dat ze gezond blijven. Dit doe je door voldoende water te drinken, stress te vermijden, te bewegen, goed te eten (granen groente en fruit) en probiotica te eten. Probiotica zit in drankjes maar zit ook in voedsel, zoals yoghurt, zuurkool, kaas, zwarte olijven, miso, tempeh, kefir, augurken, kimchi (gefermenteerde groente) en appelazijn. Probiotica geven je weestand een zetje en verminderen een opgeblazen gevoel.
  10. Knoflook
    Knoflook bevat vitamines (A, B, C, E, K) en mineralen, waaronder ijzer, kalium en zink. Naast dat deze vitamines en mineralen goed voor je zijn, bevat knoflook ook een bestanddeel, te weten alliine, dat ontstekingsremmend is. Alliine, soms lees je ook allicine, heeft een desinfecterende werking en werkt ontgiftend. Daarnaast helpt Alliine, net als avocado, om het LDL-cholesterol in je bloed te verlagen. Naast in knoflook vind je deze stof ook in bieslook, prei en ui. Het is dus goed voor je hart en bloedvaten. Knoflook helpt je immuunsysteem te versterken. Hierdoor krijg je minder snel griep en herstel je ook sneller.

Tien voedingsmiddelen die heel eenvoudig toe te voegen zijn aan je bestaande eetpatroon. Eet smakelijk!