Maand: juli 2024

Top 11 gezonde recepten voor op de Camping

Top 11 gezonde recepten voor op de Camping

Het is zomer en we gaan allemaal op pad. Wellicht ga je ene weekend met de camper op stap. Heb je een tent of caravan of huur je een stacaravan op de camping. Heerlijk naar buiten en genieten van de omgeving. Toch wil je ook 

Citroenmelisse – meer dan alleen voor de thee

Citroenmelisse – meer dan alleen voor de thee

Citroenmelisse thee helpt bij keelpijn. Het heeft een kalmerende werking en wordt door de positieve invloed op het zenuwstelsel ook gebruikt tegen angst, nervositeit en depressie. Dagelijks twee tot drie kopjes thee drinken geeft je rust. Niet meer, vanwege de fenol coumarine is citroenmelisse, wat 

Anijs – probeer het eens uit

Anijs – probeer het eens uit

Anijs zit vol vitamine en mineralen. Het bekendst is het hoge ijzergehalte in anijszaad. Honderd gram anijszaad bevat meerde vierhonderd procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Anijs is trouwens iets anders dan steranijs. De smaak lijkt iets op elkaar, maar ze behoren tot verschillende kruidenfamilies.

Anijs behoort tot de familie van de schermbloemen en heeft een zoete smaak. Vooral de Aziatische keuken en de keuken uit het Midden Oosten gebruiken anijs in de gerechten. De Egyptenaren gebruikten het kruid al.

Anijs is goed voor je keel

Anijs is bekend als middel tegen vastzittend slijm en bij vastzittende hoest. Anijs werkt kalmerend en werkt uitstekend tegen krampen. Het verbetert de vochtafscheiding, met name rond organen. Daarnaast reinigt het de darmen door de olie die vrijkomt uit de zaden en werkt het goed tegen de geur van knoflook.

Een beetje gemalen anijszaad in een bakje Griekse yoghurt na een hoofdgerecht met knoflook zorgt dus voor een goede geur in je mond. Anijs wordt geoogst in september en oktober. Het is dus ook een perfecte combinatie met pompoen. Probeer eens een beetje anijspoeder en bieslook bij pompoensoep. Bieslook werkt ontstekingsremmend en kan reumatische aandoeningen verlichten. Anijs en bieslook versterken elkaar.

Zelf anijszaad kweken

Anijs is prima zelf te zaaien en te groeien. Doe dit bij voorkeur direct op de plaats waar je de plant wilt laten groeien. Zo’n 30 planten per vierkante meter kan prima. Aangezien de plant van warmte en zon houdt en niet van te veel water, is het aan te raden om eind april of begin mei de zaden in de aarden te stoppen. Zorg met je vinger dat er naast de stengels van de plant een geultje loopt dat een te veel aan water kan afvoeren. Mocht je met je hand voelen dat de aarde te droog wordt, dan moet je water bijgeven.

De plant staat in bloei in juli en augustus. De beste tijd om de zaden te oogsten is wanneer de plant is uitgebloeid. Dit is eind augustus of begin september. Zodra het weer omslaat en het kouder en natter wordt dan moet je de zaden geoogst hebben. Het blad, wat lekker is in de salade, kan je nog in oktober oogsten.

De anijsplant is een eenjarige plant. Dit betekent dat zodra het november is en het te koud wordt, de plant dood gaat. Laat de zaden na de oogst een paar dagen drogen op een keukendoek of keukenpapier. Bewaar de zaden in een potje.

AANNAMES – DON’T DO IT!

AANNAMES – DON’T DO IT!

Het ergste wat je kunt doen is aannames je denken en doen laten beïnvloeden. Niets is zo gevaarlijk, want wat zijn aannames. Aannames zijn veronderstellingen over (mogelijke toekomstige) situaties, gedachten, motieven en meningen van anderen. Aannames berusten in 9 van de 10 gevallen niet op 

RENÉ GUDE EN NARE EMOTIES BEGRENZEN

RENÉ GUDE EN NARE EMOTIES BEGRENZEN

Op 13 maart 2015 is Oud-Denker des Vaderlands René Gude overleden. De Denker des Vaderlands heeft tot taak de mensen meer bewust te maken van wijsbegeerte en om mensen aan te zetten tot nadenken over het denken. Eén van de thema’s in zijn werk was