Calcium voor een mooie huid
Calcium is een mineraal en kan je huidkwaliteit verbeteren, meehelpen aan het krijgen van een slanke taille en kan zorgen voor een stralende lach. Hoe dit werkt en in welk voedsel je calcium kunt aantreffen lees je in dit artikel.
Wat is calcium?
Calcium is een mineraal en is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en gebit. Calcium vertraagt bontontkalking (osteoporose) bij vrouwen. Om botontkalking tegen te gaan is het goed om calcium samen met vitamine D en magnesium in te nemen. Calcium is ook goed voor je spieren en zenuwen, het helpt je bloedstolling en is tevens nodig zodat je lichaam ook andere mineralen kan opnemen.
Calcium helpt ook bij het communiceren tussen cellen. Je lichaam bestaat immers uit miljoenen cellen. Je hersenen weten pas dat er iets mis is als zij informatie ontvangen uit het lichaam. Dit gebeurt doordat cellen van af de bron van het probleem informatie doorgeven aan de volgende cel, aan de volgende cel, enzovoort, totdat de informatie bij de hersenen is en er gehandeld kan worden.
Calcium is belangrijk voor de vorming van bindweefsel, dat helpt je huid sterk en soepel te houden. Voldoende calcium reguleert de vochtbalans van je huid en helpt je huid sneller te herstellen, bijvoorbeeld na te veel zon op je huid. Het gaat rimpels en een droge huis tegen. Je huid veroudert minder snel
Hoe weet je of je een tekort hebt aan Calcium?
Er zijn een aantal symptomen die je kunnen helpen bij het bepalen of je een tekort aan calcium hebt. Deze symptomen zijn: tandbederf, spierkrampen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, migraine, depressiviteit, tintelingen in de handen en rond de mond en verzwakking van de botten.
In welk voedsel zit calcium?
Calcium is gelukkig te vinden in heel veel voeding. In principe moet dit voldoende zijn om je dagelijkse hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Mocht je dus merken dat je een van de bovengenoemde symptomen hebt dan is het aan te raden om eerst goed te kijken naar je voeding.
Calcium is te vinden in:
- Zuivelproducten.
- Aalbessen.
- Peulvruchten.
- Zalm, garnalen en sardienen.
- Kruiden: bieslook, basilicum, peterselie.
- Groente: knoflook, sterrenkers, spinazie, spruitjes, zuurkool, paprika, broccoli, boerenkool).
- Zeewier, kelp, noten (hazelnoten, pistachenoten, amandelen).
- Tofu, vijgen, tomatenpuree, pure chocolade.
- zaden (sesamzaad, zonnebloempitten) en tahin (pasta van sesamzaad).