De Omega’s

De Omega’s

Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren die je lichaam niet zelf aanmaakt, maar die je wel nodig hebt. Hoe zorg je dat je voldoende Omega 3 en 6 eet?

Wat doet Omega 3?

Omega 3 vetzuren komen voor in vette vis (zalm, makreel, harig, ansjovis, sardientjes), avocado, lijnzaad en verschillende oliën (hennep, tarwekiem, soja, walnoten). Groene bladgroente, eieren en vlees bevatten maar heel weinig Omega 3 vetzuren. Bij vlees en eieren is ook afhankelijk van wat de voeding van de dieren is gweeest.

Omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Je lichaam gebruikt ook vetzuren om lichaamscellen (ogen en hersenen) aan te maken. Eén keer in de week vette vis eten is al voldoende voor je lichaam. Een tekort aan Omega 3 kan tot uiting komen in slaapproblemen, veel dorst, broze nagels en droge ogen.

Wat doet Omega 6?

Omega 6 komt voor in linolzuur, dat in plantaardige oliën zit. Ook in eieren, vlees en vis zit dit vetzuur. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en is belangrijk voor de groei van kinderen. Een tekort aan Omega 6 kan een droge, schilferige huid veroorzaken. Als je olie en roomboter gebruikt bij het koken en boter op je boterhammen smeert dan krijg je voldoende Omega 6 binnen. Je hebt namelijk maar een kleine hoeveelheid nodig.

Tip: Een beetje lijnzaad in een bakje Griekse yoghurt is niet alleen lekker, maar je eet gelijk Omega’s. Lijnzaad is ook goed voor de stoelgang. Naast dat het een vezel is, zorgt het ook voor een beschermend laagje in je spijsverteringskanaal en kan het verstoppingen voorkomen. Lijnzaad wordt ook wel superfood genoemd, omdat het je lichaam ondersteunt en beschermt. Zo helpt het ook het bloedsuiker stabiel te houden.
Elke week dus vette vis op het menu of een avocado, en drie keer in de week een bakje yoghurt met lijnzaad zorgen dus voor voldoende Omega 3 en 6.