Maand: juni 2024

Witte Zwanen en je Zelfbeeld

Witte Zwanen en je Zelfbeeld

Als je alleen maar witte zwanen hebt gezien dan denk je dat alle zwanen wit zijn. Zeker als dit nog een keer bevestigd wordt als de volgende zwaan die je ziet ook wit is. Je gaat er ook vanuit dat eeneerst volgende zwaan die je 

Prikkel je bewustzijn – Deel 6

Prikkel je bewustzijn – Deel 6

In zes afleveringen lees je meer over hoe je je bewustzijn kunt prikkelen. We hebben namelijk allemaal vaste denkpatronen. Onze hersenen zijn slim en herkennen soms bij één blik of één aanraking al wat de volgende stap zou moeten zijn. Hierdoor worden de hersenen een 

Onze haat-liefde verhouding met Suiker

Onze haat-liefde verhouding met Suiker

In dit blog lees je meer over Suiker. Is suiker echt zo slecht voor je? Welke soorten suiker zijn er? En wat doet suiker met je lichaam?

Is suiker slecht voor je?

Een klein beetje suiker is niet slecht voor je. Het probleem is dat we vaak meer eten dan een klein beetje. Op het moment dat we suiker eten, gaat er een dopamine signaal naar onze hersenen. We krijgen een geluksgevoel van het eten van suiker. Hierdoor willen we meer suiker eten en dan gaat het fout. Het eten van te veel suiker vergroot de kans op een slecht gebit. Het tast namelijk je tandglazuur aan. twee keer per dag je tanden poetsen helpt dit grotendeels te voorkomen. Dit is nog een eenvoudige oplossing.

Lastiger wordt het als we door die behoefte aan dat geluksgevoel, blijven eten. Ook wel snaaien genoemd. We willen dat geluksgevoel houden, en tegelijkertijd verandert onze bloedsuikerspiegel. Bij een te lage bloedsuikerspiegel krijgen we door het hormoon ghreline een enorme behoefte aan eten. Alles in je voorraadkast is dan niet meer veilig. Hierdoor kan je op termijn diabetes type 2 krijgen.

Suiker zorgt ook voor het sneller verouderen van je lichaamscellen. Dit is vaak zichtbaar door een doffe huid en het ontstaan van rimpels. Ook is het af te raden om veel suiker te eten vlak voordat je gaat slapen. Te veel suiker zorgt dat je minder diep slaapt, en hierdoor kan je lichaam niet genoeg herstellen.

In principe heeft het lichaam geen koolhydraten, behalve groente en fruit, nodig. Koolhydraten zijn slechts brandstoffen. Dit kunnen we ook door eiwitten of vetten vervangen.

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten hebben als functie om ons lichaam energie te leveren en het biedt een bouwstof voor onze darmflora. De koolhydraten in onze voeding zijn te verdelen in glucose, fructose en galactose. Glucose zijn het meest geschikt als voedsel, omdat zij de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk beïnvloeden.
Koolhydraten worden door het enzym amylase afgesproken zodat zij verteert kunnen worden in de darmen. Dit enzym zit in ons speeksel. Het goed kauwen van voedsel waar suiker inzit is dus heel erg belangrijk, want er is geen andere plek in ons lichaam waar suiker goed afgebroken kan worden dan in de mond. Bij een slechte vertering van suiker ontstaat er een ophoping van afvalstoffen in de darmen. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en gasvorming in de darmen. Als dit regelmatig gebeurt dan kan dit lijden tot chronische darmklachten door ontstekingen in de darmen.
Vruchtensappen bevatten natuurlijke suikers. Vruchtensappen slik je echter direct door en je kauwt vruchtensap niet. Hierdoor wordt er dus geen amylase toegevoegd aan de vruchtensap. Je lever, alvleesklier en darmen moeten dan hard werken om de vruchtensap te verwerken. Het eten van hele stukken fruit is dus beter voor je lichaam.

Suiker wel of niet eten

Makkelijke stelregel als je suiker wilt minderen – Suiker uit groente en fruit is goed voor je lichaam. Suiker uit snoep, chips, zoetstoffen, vruchtensappen, pasta en brood is niet goed voor je. Let hierbij wel op dat je niet direct alle suiker uit je eetpatroon schrapt. Je moet dit geleidelijk aan doen. We zijn namelijk verslaafd geraakt aan suiker in ons eten en we dienen dus langzaam af te bouwen. Doe je dit niet dan zakt je bloedsuikerspiegel te snel en kan je flauw vallen. Wil je hier hulp bij, lees dan ook eens de andere blogs op deze website. Hier lees je hoe je stap voor stap naar een beter gewicht kunt gaan, door onder andere suikerinname te minderen.

Klik hier als je meer wilt weten over minder suiker eten in de overgang.