Prikkel je bewustzijn – Deel 6

Prikkel je bewustzijn – Deel 6

In zes afleveringen lees je meer over hoe je je bewustzijn kunt prikkelen. We hebben namelijk allemaal vaste denkpatronen. Onze hersenen zijn slim en herkennen soms bij één blik of één aanraking al wat de volgende stap zou moeten zijn. Hierdoor worden de hersenen een beetje lui. Prikkel daarom je hersenen en probeer de komende zes weken een paar prikkels uit. Veel plezier met het laatste deel.

Prikkel 26 Van Passie naar Actie

Het is goed om af en toe even pas op de plaats te maken. Gewoon even stil staan om na te denken en te evalueren. gewoon even je intercity laten stoppen bij een station. Niks mis mee. Het stil staan moet wel een doel dienen en te lang stilstaan is niet de bedoeling. We staan stil om beter door te kunnen gaan Prikkel 26 Van Passie Naar Actie.
Bij Prikkel 24 Vind je Passie hebben we stil gestaan bij wat ons drijft. Je Passie bestaat uit acties, handelingen, gevoel en uitkomsten die zorgen dat jij een tevreden, voldaan gevoel hebt. Het zijn onderwerpen die bij jou horen en die jou maken tot wie je bent. Je bent hier ook trots op. Houd dit lijstje in gedachte bij de rest van deze Prikkel.
We gaan nu een stap verder. Ik ga je vragen om op te schrijven waar jij goed in bent. Wees nu niet te bescheiden. Stop niet met schrijven na vier woorden. Het blad mag vol. Je hebt echt meer kwaliteiten. Wees concreet. Je kunt ook vragen aan je partner, familie, vrienden en collega’s vragen wat zij vinden. In
Nederland zijn we niet zo gewend om onszelf op de borst te slaan. Het is nu functioneel, dus gewoon doen. We gaan naar stap drie. Bedenk drie situaties waar jij heel succesvol was. Het kan gaan om een situatie thuis, school, familie en werk. Analyseer de situatie:
1) Omschrijving van de situatie,
2) Wat is het succes,
3) Wat is jouw bijdrage aan het succes,
4) Hoe heb je je kwaliteiten ingezet en
5) Wat heeft het succes te maken met je Passie?

De uitkomsten op deze 5 vragen zijn een analyse van het al dan niet volledig of gedeeltelijk volgen van je Passie. Als je echt tot je recht wilt komen dan zal je naar je Passie moeten luisteren. Het niet volgen van je Passie kan zelfs leiden tot veel stress, je ongelukkig voelen en tot ziekte. Stap vier is dus de reality check. Kom ik elke dag mijn bed uit om te doen wat ik goed kan en leuk vind, of ontbreekt er iets.
Ongeacht wat deze stap je brengt, stap 5 gaat over actie. Bij deze stap ga je door op dezelfde weg, als je reality check je een bevestiging geeft dat je goed bezig bent. Of je gaat door op dezelfde weg, ook al weet je dat je eigenlijk tot actie zou moeten overgaan. Geen probleem, wij spreken elkaar over een paar maanden wel. Jij kiest het moment. Geen druk. De derde groep wil nu actie. Het “nu” sluit dus duidelijk niet aan bij hoe jij de “toekomst” wilt zien. Bedenk wat je anders wilt doen en hoe je dit gaat doen. Het is niet erg als dit niet in één keer lukt. Het belangrijkste is, dat je het doet. Prikkel 26 vraagt dus om een zelfanalyse, een reality check en een besluit. Ga Van Passie naar Actie als jij er klaar voor bent.

Prikkel 27 Vallen Mag!

In deze reeks van Prikkel je Bewustzijn, geven 30 Prikkels je een inzicht in hoe je hersenen omgaan om
signalen. Ook geven de Prikkels je handreikingen over hoe je je hersenen kunt helpen. Sommige Prikkels zijn eenvoudig en andere vragen wat meer denkwerk en voorbereiding. Wellicht was er een prikkel, die je nog een keer moest lezen. Sommige prikkels vragen om actie. Prikkel 27 vraagt zeker om actie – Vallen mag.
Actie is goed zo lang het gebeurt in jouw tempo. Heel belangrijk om in je achterhoofd te hebben – 1) het hoeft niet in één keer te gebeuren, 2) het hoeft niet in één keer goed. Het is prima om af en toe te vallen. Vallen betekent dat je in beweging bent en dat is een cadeau van jou aan jezelf. Je hebt na het
lezen niet gedacht – “Eigenlijk moet ik iets doen” – om vervolgens niets te doen. Nee, je hebt besloten om actie te ondernemen. Gefeliciteerd. Dit succes is behaald. Als je er klaar voor bent, dan gaan we verder. Je weet dat je actie wilt en je weet (ongeveer) hoe het resultaat moet gaan worden. Nu
de tussenstappen bedenken van hoe je daar wilt komen en starten. Dat het soms langer duurt of niet lukt of misschien zelfs niet het gewenste effect heeft, is niet erg.

Vallen mag. Het betekent dat je bezig bent en dat je leert. Je denkt na over wat en waar het misliep. Je staat op en probeert het nog een keer. Vallen is niet erg, zo lang als je maar nadenkt hoe het heeft kunnen gebeuren. De volgende keer doe je het dus anders. Dit proces is heel belangrijk voor je hersenen. Je hersenen registreren dat de eerste aanpak niet de juiste was. De volgende keer zal deze aanpak niet gekozen worden. Soms zijn we eigenwijs, en doen we het gewoon nog een keer op de verkeerde manier. De reden? Gewoon, omdat we niet kunnen geloven dat wat we bedacht hadden niet werkt of omdat we willen analyseren welk element niet functioneerde. De eerste reden zorgt voor een bevestiging in de hersenen – Zie je wel dat het echt niet werkt. Wist je toch al.
De tweede reden zorgt er voor dat je leert. Bij leren wordt het waarom geregistreerd in de hersenen, om bij een volgende gelegenheid gebruikt te worden. Vallen betekent dat je actie onderneemt en vallen betekent ook dat je leert. Dit geldt voor kinderen die leren fietsen, pubers die leren wat verantwoordelijkheid is en volwassenen die worstelen met gevoelens. Een goede manager geeft je de ruimte om te vallen en de kans om op te staan en het nog eens te proberen. Wees dus niet bang om te vallen, zolang je maar weer opstaat.

Prikkel 28 De Kleine Hersenen

Prikkel 28 staat in het teken van de Kleine Hersenen. De Kleine Hersenen worden ook het wel het Cerebellum genoemd. Het cerebellum bevindt zich aan de achterkant onderaan de hersenen, net boven de nek. De belangrijkste taak van de Kleine Hersenen is het vloeiend laten verlopen van bewegingen. Het zorgt er dus voor dat we niet als een robot bewegen, maar als een prima ballerina. Toch doen ze meer dan dat. Leren en emoties worden ook aangestuurd vanuit dit deel van de hersenen.
De Kleine Hersenen vormen, zoals de naam het al zegt, slechts een achtste van de totale hersenen. De Kleine Hersenen geven prikkels van voelen (tast) door aan de Grote Hersenen. Dit merk je bijvoorbeeld als je te veel hebt gedronken. De Kleine Hersenen worden dan dronken en je bewegingen worden ongecontroleerd. Doordat je kleine hersenen dronken zijn geven ze niet of niet goed aan de Grote Hersenen door dat je je pijn hebt gedaan bij vallen of stoten. Je gaat dus gewoon door zonder een signaal van stoppen te krijgen.
Naast beweging coördineren en bijsturen, hebben de Kleine Hersenen nog een belangrijke functie. Een functie die je niet door hebt als het gebeurt. Het gaat om impliciet leren. Je doet ervaringen op, maar je zegt niet bewust tegen jezelf – Dit moet ik onthouden want dit is belangrijk. Het is een waarneming die ’s nachts opgeslagen wordt in je geheugenfolders tijdens het wassen van de hersenen. De Kleine Hersenen helpen ook bij het ophalen van informatie uit die geheugenfolders, zoals bijvoorbeeld telefoonnummers of e-mailadressen.
Om impliciet leren mogelijk te maken, maak je gebruik van je zintuigen. Zoals net al aangeven loopt het doorgeven van de tastprikkels door de Kleine Hersenen. De oogmotoriek wordt vanuit de Kleine Hersenen aangestuurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inschatten van afstand. Als laatste wil ik wijzen op de rol bij het ontstaan van bepaalde gedrag. Botheid, onaangepastheid en ook ongeremdheid ontstaan in de Kleine Hersenen, maar ook motivatie. Het aanzetten tot actie gebeurt vanuit de voorkant van de Grote Hersenen, maar de motivatie om iets te doen komt vanuit de Kleine Hersenen.

Prikkel 29 De Grote Hersenen

Prikkel 29 staat in het teken van de Grote Hersenen, het cerebrum. De Belangrijkste functie van de Grote Hersenen is het Bewustzijn. Dit gebeurt op twee manieren – via activering van de hersenen en via het opslaan en bewust zijn van informatie. Aangezien we met deze prikkels je Bewustzijn bespreken en zaken die je bewustzijn prikkelen, is het goed om wat dieper in te gaan op de Grote Hersenen.
In de Grote Hersenen zit je geheugen, zowel je daggeheugen als je geheugenfolders. In je geheugen zitten al je ervaringen, je emoties en je waarnemingen. Je moet het zien als een groot datawarehouse. Alles netjes opgeslagen en klaar om op elk moment wanneer jij dat wilt te gebruiken. Juist de combinatie tussen je waarnemingen, je ervaring en je emotie is belangrijk. De eerstvolgende keer dat eenzelfde situatie zich voordoet, dan weet je hoe je moet handelen. Je neemt namelijk de situatie waar. Deze waarneming prikkelt je geheugen zodat er een zoektocht plaats vindt – is dit wel eens eerder gebeurt? Wat dit een veilig situatie? Hoe heb ik toen gehandeld? Wat dat effectief? Hoe voelde ik me toen en moet ik me nu ook zo voelen? In een seconde gaan deze vragen door je brein. Het antwoord op de vragen bepaalt wat je gaat doen.
Ga je een eerdere reactie op een vergelijkbare situatie herhalen, omdat dit effectief was of is een andere reactie beter. Een andere reactie kan misschien nodig zijn, omdat jij je anders voelt dan toen en misschien minder zin hebt in een discussie. Het kan ook dat jouw reactie bij de een persoon goed werkt maar bij een andere persoon niet. Dat je dit allemaal kunt doen komt omdat het logisch denken en het plannen ook in je Grote Hersenen wordt geregeld.
Je hersenen bestaan uit een grote database met allemaal verbindingen naar functies die allemaal gebruik maken van de beschikbare data om je lichaam te laten werken. Of het nu gaat om een trap op lopen, fietsen, lief hebben, ruzie maken of zingen. Bij elke handeling, hoe klein ook, wordt gecontroleerd of hier al data, ervaringsgegevens, over bestaan.
Prikkel 29 vraagt je om jouw gegevensdatabase in je hersenen alert te houden door verschillende ervaringen te hebben, door nieuwe dingen te proberen, door eens iets geks te doen, door te genieten en door af te wijken van wat je altijd doet. Je zorgt ervoor dat je hersenen alert blijven en niet op de
automatische piloot gaan.

Prikkel 30 De Wereld is mooier als je lacht

Na 29 Prikkels zijn we aangekomen bij Prikkel 30. De laatste Prikkel. Een maand waarin ruim 350 mensen regelmatig een prikkel hebben gelezen. Prikkels die elke dag iets prijs gaven over de werking van onze hersenen en de invloed van ons handelen op ons bewustzijn.
Dank voor jullie aanmoedigingen en leuke reacties. Het doel van al de prikkels is om te vertellen over wat we al weten over onze hersenen. Zoveel is nog een raadsel. Gelukkig is al veel wel bekend en daar kunnen we ons voordeel mee doen. Enkele dingen zijn de afgelopen maand aan de orde geweest. Het belangrijkste wat we kunnen doen is onze hersenen verzorgen en ons bewustzijn stimuleren.
Het verzorgen doe je door regelmatig rust te nemen, door water te drinken en door een extra trui aan te trekken als dat nodig is. Het stimuleren van het bewustzijn doe je door te zorgen voor veel waarnemingen van nieuwe situaties. Je houdt zo je hersenen actief door bijvoorbeeld andere opbergplekken te kiezen, door geen labels te plakken, door je passie te volgen en door gewoon te doen. Weten wat je passie is helpt je bij het hebben van focus en zorgt ook voor wat orde in onze soms zo hectische hersenen.

Ook de basishouding speelt een belangrijke rol bij hoe je waarneemt en hoe de data opgeslagen wordt in je hersenfolders. Ik wil de laatste prikkel wijden aan De Lach. Lachen zorgt niet alleen voor de aanmaak
van endorfine waardoor je je fijn voelt bij een waarneming. Een lach op je gezicht zorgt er ook voor dat je waarneemt vanuit de gedachte dat het glas half vol is. Alles is mogelijk en alles kan, zolang jij maar die stap zet. Doen, leren, opstaan en verder gaan met een lach. Jij bent de enige die je bewustzijn kan prikkelen dus waarom wachten. Gewoon doen!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *