Prikkel je bewustzijn – Deel 5
In zes afleveringen lees je meer over hoe je je bewustzijn kunt prikkelen. We hebben namelijk allemaal vaste denkpatronen. Onze hersenen zijn slim en herkennen soms bij één blik of één aanraking al wat de volgende stap zou moeten zijn. Hierdoor worden de hersenen een beetje lui. Prikkel daarom je hersenen en probeer de komende zes weken een paar prikkels uit. Veel plezier.
Prikkel 21 Warmbloedig
Prikkel 21 gaat over het feit dat wij warmbloedig zijn. Vaak hoor je over warmbloedig en koudbloedig als het om dieren gaat. Mensen zijn warmbloedige wezens. Dat betekent iets voor hoe je leeft, je denkt en het betekent ook iets voor waar je bewust en onbewust prioriteiten legt.
Laten we beginnen bij koudbloedig. Koudbloedige dieren hebben een lichaamstemperatuur die lager ligt dan bij warmbloedigen. Dit betekent dat ze minder energie dan wel eten nodig hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. Ze hoeven dus minder vaak te eten en hoeven minder energie en kracht in te zetten om eten te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan slangen. De tijgerpython bijvoorbeeld eet maar 1 keer in de zes weken. Erg actief is de tijgerpython dan ook niet. Is ook helemaal niet nodig. Het gaat om
het verdelen van je energie en krachten.
Bij warmbloedigen ligt de temperatuur hoger dan bij koudbloedigen. Je hebt energie nodig om dat voor elkaar te krijgen. Energie betekent eten. We zijn dus actief op zoek naar eten. Hoeveel energie je verbruikt, bepaalt ook hoeveel energie je weer moet aanvullen. Een mol bijvoorbeeld graaft veel
gedurende de dag en zal dus ook veel moeten eten om de verloren gegane energie te compenseren. Hij eet elke dag de helft van zijn eigen lichaamsgewicht. Een mus vliegt de hele dag druk heen en weer. Verliest dus veel energie bij het zoeken naar eten. Een mus eet elke dag evenveel als zijn eigen
lichaamsgewicht. Daarnaast speelt het weer ook een rol bij warmbloedigen. Als het warm weer is dan hoeft je lichaam minder energie in te zetten om warm te worden. De buitenlucht helpt mee.
Als het echter koud weer is dan heeft je lichaam veel energie nodig om de lichaamstemperatuur hoog genoeg te houden. Bij gebrek aan energie en bij extreme kou, gaat het lichaam bepalen welke functies het belangrijkste zijn om te overleven. De functies die minder nodig zijn, zoals vingers en tenen krijgen
minder energie en warmte.
Je hersenen gaan ook op een lagere snelheid werken. Energiebesparing. Net als je telefoon minder fel schijnt als de batterij bijna leeg is. Als je hersenen op een lagere snelheid werken, is ook je reactievermogen trager en ook je vermogen om creatief te zijn en om te leren.
Prikkel 21 vraagt je om je bewust te zijn van het feit dat je een warmbloedig wezen bent. Dit betekent dat je energie nodig hebt. Als je dus in de winter moet leren of creatief bezig wilt zijn, dan heb je dus meer warmte nodig. Die warmte haal je uit voedsel, een warme omgeving en warme kleding.
Prikkel 22 Was je hersenen 1 keer per dag
Deze Prikkel heeft de titel “Was je hersenen 1 keer per dag” gekregen. Klinkt misschien als een vreemde titel, want hoe kan je je hersenen nu wassen. Je hersenen zitten veilig opgeborgen in je schedel. Om te zorgen dat je hersenen niet bij elke beweging botsen tegen je hersenpan, zwemmen ze in hersenvocht.
De hele dag zijn je hersenen actief. Ze bewegen niet alleen in je hersenvocht als een ervaren marathonrenner, maar ze zijn ook de hele dag bezig met signaleren, analyseren, reageren en opslaan. Als je wakker bent dan gebeurt dat opslaan op een soort tijdelijk geheugen. Als je slaapt wordt alles wat op
dat tijdelijke geheugen staat pas echt verwerkt. Die dingen die gedurende de dag zijn gebeurd en belangrijk gevonden zijn, worden ’s nachts nog een keer doorlopen. Vervolgens wordt de informatie opgeslagen in folders in je hersenen.
Dit betekent dat slapen heel belangrijk is voor je hersenen om te zorgen dat je tijdelijke geheugen niet overvol raakt. Je moet ’s nachts downloaden om ’s ochtends weer met een lege schijf te kunnen beginnen. Slaap helpt dus om rust te brengen in alles wat je meemaakt als je niet slaapt. Slapen heeft nog een functie. Als je slaapt zijn je hersenen nog steeds actief alleen op een andere manier.
Je bent meer aan het verwerken dan aan het waarnemen. Je zintuigen zijn nog wel wakker maar alleen maar in de overlevingsmodus. Het signaleren van mogelijk gevaar gaat nog door alleen trager. Een deel van je hersenen kan dus wat rust nemen omdat ze niet op volle snelheid hoeven waar te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat dat deel van de hersenen tijdens je slaap ook een beetje kleiner wordt.
Was je hersenen 1 keer per dag Als je een deel van je hersenen dus iets kleiner wordt, komt er meer ruimte in je hersenpan. De ruimte maakt het voor de vloeistof in je hersenen ook
mogelijk om meer te stromen. De vloeistof krijgt meer ruimte en minder weerstand. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, moet de vloeistof in je hersenen constant schoon gemaakt worden. Het schoonmaken van de hersenvloeistof noemen ze het wassen van je hersenen.
Afvalstoffen en gifstoffen die zich gedurende de dag ophopen, worden dan afgevoerd. Het
hersenvocht wordt gezuiverd. Dit gebeurt als je slaapt omdat het veel energie vraagt. Energie die je als je wakker bent nodig hebt om waar te nemen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per dag je hersenen te wassen.
Als je een drukke dag hebt, dan kan je je moe gaan voelen. Dat moe voelen komt door de prikkels die naar je hersenen worden gezonden. Daarnaast komt er ook veel informatie op je tijdelijke geheugen. Bij veel prikkels moet er veel informatie op je tijdelijke geheugen staan. Het doen van een middagdutje helpt
dan om tussendoor je tijdelijke geheugen op te schonen.
Prikkel 22 – Was je hersenen 1 keer per dag – Je hebt slaap dus nodig om je hersenen je ervaringen te laten verwerken en te zorgen dat je tijdelijk geheugen niet overbelast raakt. Tijdens het slapen wordt een deel van je hersenen een beetje kleiner, waardoor de hersenvloeistof sneller en makkelijker kan stromen om je hersenen te reinigen. Voel je niet schuldig als je vanmiddag even een dutje op de bank wilt doen. Je bent dan gewoon je hersenen aan het wassen. Welterusten!
Prikkel 23 Endorfine werkt verslavend
Met Prikkel 22 staan we stil bij hoe jij, zo aan het begin van de week, er ook voor kan zorgen dat je je goed voelt. Endorfine helpt hierbij. Het werkt zelfs verslavend. Endorfine is een witachtige stof in je hersencellen en het zorgt er onder andere voor dat pijn beter te verdragen is.
Zwangere vrouwen maken bijvoorbeeld in de laatste weken van hun zwangerschap meer endorfine aan in de hersenen om zo beter voorbereid te zijn op de pijn tijdens de bevalling. Endorfine wordt dus aangemaakt als je pijn hebt of ter voorbereiding voor als je pijn krijgt. Ook zorgt endorfine er voor dat we ons goed voelen. Niet voor een lange periode, maar het zorgt voor een korte periode van je goed voelen.
Een van de manieren om meer endorfine te produceren is dus pijn hebben. Masochisten maken hier gebruik van.
Ook sporters ervaren een pijn in hun spieren bij het trainen. Je bent je spieren aan het versterken waardoor er kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Beter bekend als spierpijn. Die spierpijn kan voor een geluksgevoel zorgen. De endorfine gaat door je lijf en geeft je een gevoel van goed gedaan.
Voedsel kan ook voor extra aanmaak van endorfine zorgen. Chocolade is natuurlijk een hele bekende. Pepers zorgen ook voor dit effect. Het eten van hete pepers zorgt voor een pijnprikkel en aanmaak van endorfine. Hoe heter de peper, hoe meer endorfine en hoe fijner het gevoel. Je voelt een soort
kippenvel door je lijf gaan. Het kan een verslavend effect hebben. Dit effect treedt ook op bij aanraking. Dit kan zijn door jezelf maar bij aanraking door een ander wordt meer endorfine aangemaakt. Een massage zorgt voor een ontspannen effect, maar het zorgt ook voor de aanmaak van endorfine. Een licht geluksgevoel na afloop zorgt er voor dat je vaker een massage wilt. Een massage van je geliefde is nog beter. Het zal je dan ook niet verbazen als ik vertel dat seks ook zorgt voor een enorme aanmaak
van endorfine. Net als verliefd zijn.
Elke keer dat je de persoon ziet waar je verliefd op bent, maak je endorfine aan. Elke keer een roze wolk. Vandaar ook dat je de persoon waar je verliefd op bent vaker wilt zien, want elke keer krijg je weer dat
geluksmoment. Endorfine werkt verslavend.
Acupunctuur is een combinatie van zeer lokale pijn en aanraking waarbij ook endorfine vrij komt. Het geluksgevoel zorgt voor ontspanning. Deze ontspanning is nodig voor je hersenen. Bij acupunctuur wil je dat een bepaalde klacht wordt opgelost. De toestand van lichamelijk rust zorgt er dan voor dat afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden.
Lees hier meer over in Prikkel 22 – Was je hersenen 1 keer per dag. Lachen zorgt ook voor een goed gevoel dankzij de endorfine. Een flinke lachbui van wel 10 minuten kan pijn wegnemen en kan je een prettig gevoel geven. Als je je wat minder voelt, ga dan niet lopen chagrijnen maar lach. Nog beter, neem een glas wijn en lach. Deze combinatie zorgt voor een dubbele aanmaak van endorfine. Houd het wel bij 1 glas, want anders is het effect weg. Endorfine vermindert angst. Ideaal dus om even lekker te lachen om de wereld weer wat liever te vinden. Zorg vandaag dus voor endorfinemomenten in je dag.
Prikkel 24 Vind je passie
Prikkel 24 staat in het teken van het vinden van je Passie. Het is tijd om jouw huidige doelen af te zetten tegen je passie. We doen dus vandaag de Passiecheck. Heel goed om regelmatig te controleren of waar je mee bezig bent ook echt overeenkomt met jouw passie. Is dit namelijk niet het geval, dan zou dat wel eens een verklaring kunnen zijn voor het onrustige gevoel dat je hebt of voor het feit dat je je afvraagt of dit het allemaal wel is voor jou. Je zit in je persoonlijke intercity en die gaat door. Soms maak je een bewuste keuze en soms lijken dingen je te overkomen. Stil staan bij je passie helpt je om bewuster de rails voor jouw eigen intercity uit te zoeken.
Passie is een groot begrip dat soms ongrijpbaar lijkt en voor sommigen ook heel zweverig overkomt. Dat is ook iets wat ik merk als ik dit onderwerp in een training aan bod laat komen. Het is ook een modewoord. Passie wordt best vaak gebruikt bij persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Persoonlijke
ontwikkeling lukt alleen maar als je het wilt. Niet aan beginnen dus omdat het moet van je manager. Moetjes hebben totaal niet het effect wat je zou willen. Passie zit in ons allemaal. Het is datgene wat jou een goed gevoel geeft als je het doet. De handeling zelf en de uitkomst geven jou een gevoel
van voldoening. Jij hebt die handeling of die activiteiten gedaan. Ook nog activiteiten die je leuk vindt om te doen. Hierdoor is het resultaat ook een resultaat dat jij hebt bewerkstelligt en waar jij trots op kunt zeggen. Het is een handeling, hoe klein soms ook, waar jij de erkenning en herkenning voor kunt
krijgen.
Passie bepaalt dus jouw Trotsprikkels. Inderdaad, een meervoud. Je passie is niet gebaseerd op 1 handeling. Het is opgebouwd uit verschillende onderwerpen, momenten van de dag of het jaar, verschillende activiteiten en verschillende uitkomsten. Jij bent je eigen regisseur als het gaat om het
bepalen wat jouw passie is. Niemand anders kan bepalen wat jouw passie is. Om dit te doen moet je even stilstaan.
Passiecheck
Even stilstaan, om de ingrediënten van jouw Passie te analyseren. Soms weet je pas als het gebeurt dat het een passie-ingrediënt is. Kortom, deze week af en toe even stilstaan bij wat je doet en dan analyseren – is dit een passie-ingrediënt of niet? Als je dus weet wat er voor zorgt dat jij je goed voelt dan
kan je een stap verder gaan. Je wilt geen tijd verspillen aan zaken die niet bijdragen aan jouw Passie.
Je neemt de regie over jouw passie. Doe de dingen die je doet omdat jij het wilt en het bijdraagt aan jouw passie. Op deze manier kijken naar je leven via de Passiecheck, kan je helpen om ruis uit te bannen. Vind je Passie met Prikkel 24. Prikkel 26 duikt nog wat dieper in de term Passie.
Prikkel 25 Je hersenhelften
Prikkel 25 gaat over je hersenhelften. Je beide hersenhelften staan in contact met elkaar en hebben
elkaar nodig. Bij de ene persoon is de linker helft dominanter dan de rechter helft, en bij de ander andersom. Na het lezen van dit blog weet je welke hersenhelft bij jou dominanter is. Het fijne is dat er geen goed of fout is. Je linker hersenhelft denkt en je rechter hersenhelft weet. In voorgaande
prikkels heb ik geschreven over het opslaan van ervaringen om de informatie later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt dus in de rechter hersenhelft. Het gebruik maken van die opgeslagen informatie gebeurt in je linker hersenhelft.
Linker hersenhelft
Mensen bij wie de linker hersenhelft dominanter is houden van theorieën. Het uitpluizen van informatie en het vormen van scenario’s en plannen zijn activiteiten waar zij een groot talent voor bezitten. Deze groep mensen is over het algemeen op tijd bij een afspraak, kunnen goed luisteren en zitten goed
stil. Het lijkt of zij heel rustig zijn, maar dat is de buitenkant. Van binnen draaien de raderen en worden “wat als” scenario’s bedacht. Terughoudend en conservatief.
Als de linker hersenhelft dominant is dan houd je van structuur en overzicht. Het opstellen van een brief of het volgen van een recept is kinderspel. Een valkuil kan zijn dat de linker hersenhelft van spitten houdt en het allerkleinste detail boven wil krijgen. Aangezien deze groep in woorden denkt, is een
lekkere discussie nooit ver te zoeken.
Rechter hersenhelft
Het denken in plaatjes omschrijft deze groep mensen het beste. Boven de materie gaan en objectief bezien wat er aan de hand is, is een groot talent van de mensen bij wie de rechter hersenhelft dominant is. Dagdromen en denken aan morgen. Niet het “nu”, maar de focus op de toekomst is belangrijk. Een
rommelige kamer is dan ook geen probleem. Vooraf een stadsplattegrond bekijken voordat je een uitstapje maakt en dan al fantaseren over hoe het zou zijn. Het avontuur ruik je al.
Dit fantaseren gaat dan over zowel de dingen die je gaat zien en meemaken en vooral ook over hoe je je daarbij gaat voelen. Een zondag doorbrengen met rondhangen op de bank en een tijdschrift lezen heeft een grote voorkeur voor deze groep mensen. Doordat deze groep goed is in denken in plaatjes, is het
ook makkelijk om afstand te nemen van een onderwerp. De beroemde helikopter-view wordt feilloos toegepast.
De Test
Dan nu de test. Niet nadenken en gewoon doen. Vouw je handen in elkaar alsof je gaat bidden. Welke duim ligt er nu boven? Ligt je linker duim boven, dan is jouw rechter hersenhelft de dominante kant. Ligt je rechter duim boven, dan is jouw linker hersenhelft de dominante kant.
Bij Prikkel 25 wil ik je vragen om vandaag in je handelen en denken even stil te staan bij de hersenhelft die je gebruikt. Het kan ook geen kwaad om in je omgeving te bepalen welke hersenhelft dominant is. Het kan je namelijk helpen om makkelijker te communiceren en samen te werken met de mensen om je heen.
Volgende week de laatste 5 prikkels uit deze reeks.