Witte Zwanen en je Zelfbeeld

Witte Zwanen en je Zelfbeeld

Als je alleen maar witte zwanen hebt gezien dan denk je dat alle zwanen wit zijn. Zeker als dit nog een keer bevestigd wordt als de volgende zwaan die je ziet ook wit is. Je gaat er ook vanuit dat een
eerst volgende zwaan die je zult zien ook wit zal zijn. Immers, tot nu toe heb je alleen maar witte zwanen gezien. Je gaat ook niet op zoek naar zwanen met een andere kleur (Popper).

Projecteer dit nu eens op je Zelfbeeld. Als jij het idee hebt dat je vol zit met negatieve gedachten en de wereld om je heen bevestigt dat beeld door negatieve ervaringen dan zou je kunnen gaan denken dat je terecht negatief over jezelf denkt. Het wordt namelijk overal om je heen bevestigd. Dit is iets wat ik tijdens coaching gesprekken ook tegenkom. Het lukt ons steeds weer om bevestiging te zoeken voor datgene wat we niet leuk of goed vinden aan ons zelfbeeld. We zijn constant op zoek naar de witte zwaan.

Mocht er toevallig een zwarte zwaan (positieve ervaring) voorbij komen dan wordt dit gezien als een foute waarneming, een zwarte zwaan bestaat toch niet. We willen vaak ook ervaringen gekleurd waarnemen omdat we al met een gekleurde bril starten aan de waarneming. Het lijkt haast alsof we alleen maar zoeken naar het negatieve ter bevestiging van onze gedachte.

Tijdens coaching gesprekken is het daarom goed om stil te staan bij het Witte Zwanen fenomeen om vervolgens samen op zoek te gaan naar de juistheid van je eigen gekleurde bril. Om uiteindelijk weer zonder oordeel open te kunnen staan voor ervaringen. Het blijkt dan dat er niet alleen witte zwanen
zijn , maar bijvoorbeeld ook zwarte en bruine zwanen. Net als Popper wil ik je uitnodigen om na elke witte zwaan (negatieve) ervaring op zoek te gaan naar een zwaan van een andere kleur.
Meer te weten komen over Popper – lees Alan Chalmers “Wat heet wetenschap”.