De kracht van zwarte peper

De kracht van zwarte peper

Zwarte peper is geweldig voor je gezondheid. Het ondersteunt het functioneren van je organen en het versterkt de positieve werking van andere kruiden, zoals kurkuma. Tijd om wat meer te weten over de kracht van zwarte peper.

Wat is zwarte peper?

Zwarte peper of beter gezegd zwarte peperbessen groeien aan een tropische plant. De bessen worden gedroogd en zijn dan de herkenbare zwarte peperkorrels die je gebruikt om je eten op smaak te brengen. De eerste peperkorrels in Europa zijn hier vanuit India naartoe gebracht. Dit gebeurde al ten tijde van de Grieken, Romeinen en Farao’s.

Zwarte peper is niet alleen een kruid dat in de keuken gebruikt wordt om eten een smaak te geven. Het is vooral een kruid dat vroeger gebruikt werd vanwege de medicinale werking. In peper zit peperine. Dit is een antioxidant. Dit verklaart de positieve toepassing van peper in ons dieet. Het helpt namelijk om vetrijk eten beter te verteren.

Waarom is zwarte peper goed voor je?

Peperine heeft nog een positieve eigenschap. Het is namelijk ontstekingsremmend. Het eten van peper in combinatie met koolhydraten, zorgt ervoor dat het negatieve effect van koolhydraten op bijvoorbeeld gewrichten (reuma) wordt verminderd. Peper verkleint de kans op zwelling in de gewrichten. Nog beter is het natuurlijk om minder koolhydraten te eten.

Net als bij groene thee, helpt zwarte peper om bepaalde voedingstoffen beter op te nemen in ons lichaam. Denk hierbij aan voedsel waar kurkuma, calcium en selenium in zit.

Je lever en alvleesklier helpen zeer actief bij het verwerken van voedsel. Hierbij filteren zij ook schadelijke stoffen uit het eten en zorgen dat deze afgevoerd worden naar de darmen. Zwarte peper helpt hierbij. Het breekt de schadelijk stoffen makkelijker af en helpt de darmen bij een spoedige afvoer van deze stoffen. Als je hierbij zwarte peper met kurkuma samen toevoegt, dan heb je een super combinatie om je spijsverteringsproces te ondersteunen.

En witte peper?

Witte peperbessen komen van dezelfde plant als de zwarte peperbessen. De zwarte peperbessen worden echter gedroogd waardoor ze zwart worden. Witte peperkorrels worden in water gelegd. Na 4 dagen weken komt de buitenste laag los, waardoor ze de witte kleur krijgen. Witte peper smaakt minder sterk en heeft niet dezelfde medicinale werking als zwarte peper.

Kortom voeg zwarte peper toe aan je maaltijden niet alleen vanwege de lekkere smaak, maar zeker ook om je lichaam te ondersteunen.