Eiwitten zijn onmisbaar

Eiwitten zijn onmisbaar

Ons eten bestaat uit water, koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn voedingstoffen die het lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft op een dag. Het gaat er nu om de juiste balans te vinden. Te weinig water is niet goed voor. Te veel koolhydraten, vetten en eiwitten zijn niet goed voor. Deze blog gaat over Eiwitten.

Ons lichaam is voor 17% opgebouwd uit eiwitten

Eiwitten komen voor in vlees, zuivel, granen, eieren, vruchten, paddenstoelen, groenten, erwten, noten, vis of zaden. Eiwitten vormen naast water, het meest voorkomende bestanddeel van alle dierlijke en plataardige cellen. Ons lichaam is voor 17% opgebouwd uit eiwitten. Het bestaat voor een groot deel uit eiwitstructuren, zoals haren, nagels, botten, bloed, bindweefsel, pezen, spieren, hormonen, enzymen en organen.

Eiwitten bestaan uit complexe verbindingen, aminozuren genoemd. Als we eiwitten eten dan worden deze in ons spijsverteringssysteem afgebroken in aminozuren. Hiervoor heb je vitaminen B2 en B6 nodig en mineralen zink en magnesium.

Hoe eiwitten goed verteren?

Eiwitten worden tijdens de verwerking in ons lichaam omgezet in lichaamseiwitten en vet. Het is dus zowel een bouwstof als een brandstof. Ons lichaam breekt een te veel aan eiwitten af met behulp van de lever en de nieren. Het gaat er niet om of je genoeg eiwitten eet, maar of deze goed kunnen worden verwerkt in je maag, je lever, je dunne darm en je nieren. Als je een te kort hebt aan maagzuur, door stress bijvoorbeeld dan kan je eiwitten slecht verteren. Die onverteerde eiwitten vormen een toxinen voor je darmen.

Probeer eiwitten niet met veel koolhydraten samen te eten. Eiwitten en koolhydraten zorgen bij de vertering in de maag voor verschillende enzymen die geactiveerd worden in het maagzuur. Enzymen die met elkaar en zorgen voor zuurvorming. Het kost hierdoor te veel energie om alles te verwerken. Onverwerkt eten gaat dan naar de dunne darm. Het kan uiteindelijk leiden tot gasvorming in de armen of een lekkende darm. Ook zorgt het voor een grote stijging van insuline.

Eiwitten bevatten van nature veel vet. Vet zorgt er voor dat de maag trager het voedsel verwerkt, waardoor het voedsel beter verteert voordat het door gaat naar de dunne darm. Daarnaast heb je ook water, vitamine B en vezels nodig om eiwitten goed te kunnen vervoeren door de darmen.

Tip: Sommige voedingscombinaties zorgen voor een lastige eiwitvertering, zoals vlees en vis samen, of kaas samen met vlees of vis of soja.