Gember en Kurkuma

Gember en Kurkuma

Bij Gember en Kurkuma denk je gelijk aan Azië. en dat klopt. Het zijn twee specerijen die veel in de Aziatische keuken gebruikt worden. Gelukkig gebruiken we deze specerijen ook steeds meer in de Nederlandse keuken. lees in deze blog meer over de werking van Gember en Kurkuma.

Waar is Gember goed voor?

Gember werkt verwarmend, geeft energie en is een sterk antioxidant. Gember is familie van Kurkuma. Het zijn beiden wortels, met een gele kleur en beiden onderdrukken ze ontstekingsprocessen. Deze specerij helpt de gal en de lever bij het ontgiften. Het activeert de lichaamseigen stof Endorfine. Endorfine onderdrukt pijn en zorgt voor een geluksgevoel.

Gember komt uit Azië en speelt een belangrijke rol in de Indiase en Chinese keuken. Een paar plakjes gember in heet water zorgt niet alleen voor een lekkere drank, maar helpt ook bij keelpijn en bij buikkrampen. Het werkt als een natuurlijk antibioticum.

Waar is Kurkuma goed voor?

Kurkuma is eigenlijk de naam die in Suriname aan deze specerij wordt gegeven. Andere namen zijn Geelwortel, Koenjer, Koenjit of Indische saffraan. Dit vanwege de kleur en het feit dat de plant waar de poeder vanaf komt in India (oorsprong) groeit. Kurkuma doet meer dan alleen smaak geven aan een curry. De specerij is heel goed voor je gezondheid. Kurkuma is poeder van de wortels van de Curcuma longa. Dit is een plant die groeit in Azië. Kurkuma is okergeel en is familie van Gember. De smaak is mild bitter.

Kerrie is een mengsel van kruiden waarvan Kurkuma het meest kenmerkende onderdeel is. De heilzame werking dankt deze specerij aan het bestanddeel (fytonutriënt) curcumine. Curcumine is een sterk antioxidant. Het onderdrukt ontstekingsprocessen en het helpt de gal en de lever.

Kurkuma heeft een heilzame werking: 1) het verlicht pijn bij griep en verkoudheid, 2) het reinigt het lichaam vanwege het detox-effect, want het helpt de lever bij het ontgiften, 3) het geneest wondjes, 4) het helpt bij afvallen omdat Kurkuma zich hecht aan vet en het vet zo afvoert via de darmen, en 5) het verbetert huidproblemen zoals eczeem.

Tip: Kurkuma zelf wordt moeilijk opgenomen door ons lichaam. Combineer het met zwarte peper en dan gaat dit een stuk makkelijker.