Gezond je dag beginnen

Gezond je dag beginnen

Wat is een gezonde manier om je dag te beginnen?

Met een paar kleine aanvullingen op je huidige ochtendroutine, kun je zorgen dat je met net iets meer energie aan je dag begint en het gedurende de dag ook lukt om die energie vast te houden. Lees hieronder de 6 tips om je dag goed te starten.

1. Een goede nachtrust.
2. Een lach op je gezicht.
3. Drink 2 glazen water.
4. Beweeg minstens 10 minuten.
5. Douche niet te warm.
6. Maak een gezond ontbijt voor jezelf.

De beste manier om je dag te beginnen is natuurlijk met een goede nachtrust en een glimlach. Zodra je wekker gaat of je wakker wordt is het goed om je te bedenken wat een mooie dag het is. Rek je lekker uit en zet een glimlach op je gezicht. Je dag verloopt zo veel fijner als je deze met een glimlach goedemorgen zegt. Adem een paar keer goed diep in en uit.

Daarnaast is het goed om water te drinken. Je hele lichaam heeft water nodig om te kunnen functioneren. Elke cel in je lichaam draait om water. Het verteren van je voedsel bijvoorbeeld kan alleen met water. Water zorgt voor de aanmaak van speeksel in je mond. Dit speeksel is nodig om de koolhydraten in je eten af te breken en voor te bereiden, zodat de maag ze beter kan verteren.

Water is ook nodig voor je maag. Je maag heeft per dag minstens 1,5 liter vloeistof nodig om je eten te verteren. Naast enzymen bestaat het maagzuur voor het grootste deel uit water. Dan hebben we het nog niet eens gehad over je lever, je alvleesklier, je dunne darm, je nieren en je dikke darm. Allemaal organen die draaien op water.

Bewegen in de morgen helpt je om die glimlach vast te houden. Sporten zorgt immers voor de aanmaak van endorfine – ons gelukhormoon. Dit betekent niet dat je gelijk een uur aan de slag moet. Gewoon 10 minuten bewust bezig zijn helpt al. Je voelt je zo veel beter als je de deur uitgaat, wetende dat je al 10 minuten yoga hebt gedaan, pilates oefeningen hebt gedaan of 10 push ups hebt gedaan.

Douche niet te warm. Een te warme douche doet je alleen maar terug verlangen naar je lekkere warme bed. Maak je lichaam wakker met een frisse douche. Even alle vezels wakker maken en laten weten dat ze vandaag nodig.

Ontbijten

Ontbijten is belangrijk. Het is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Gedurende de dag kan je lichaam het eten ook het beste verwerken, zodat ‘s nachts de dikke darmen hun werk kunnen doen. Kies dus niet alleen voor een snelle maaltijd, maar ook voor een goede maaltijd. Ja, dit kan betekenen dat je misschien de avond ervoor al iets moet klaar maken.

Yoghurt met fruit is een goed begin van de dag. Yoghurt bevat vitaminen (B2 en B12), eiwitten en calcium. Fruit bevat onder andere vitamine C. Bananen bijvoorbeeld zitten vol vezels, vitamine B6 en Mangaan (energie). Maak op zondag een bananenbrood en neem elke ochtend een plak als ontbijt of neem het mee als tussendoortje.

Gekookte eieren of roerei met avocado staat bovenaan mijn eigen ontbijtlijst. Naast eiwitten bevatten eieren ook ijzer en, vitamines (A, B2, B12). Eiwitten vullen je maag en verminderen je hongerdip later op de dag, omdat je maag tijd nodig heeft om eiwitten te verwerken. Avocado bevat onverzadigde vetten, die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Eet de eieren en de avocado samen met een meergranen ontbijtcracker, een paar plakjes tomaat, zalm en/of uitgebakken ontbijtspek.

Begin je dag goed en kies voor jezelf door deze 6 tips toe te voegen aan je huidige ochtendroutine.

Fijne dag!