Hersenen en voedsel

Hersenen en voedsel

Welk voedsel stimuleert je hersenen?

Ik heb het nu niet over de seksuele uitspattingen na het eten van oesters, aardbeien en slagroom. Deze blog gaat over voedingsmiddelen die aanzetten tot het verbeteren van hersenfuncties.

De banaan bijvoorbeeld bevat het mineraal mangaan. Mangaan zorgt voor het verhogen van je energieniveau, maar eet geen banaan voor het slapen gaan want dan blijf je wakker. Banaan zorgt ook voor het beter, sneller en efficiënter verwerken van Choline. Choline zit onder andere in eigeel. Choline ondersteunt het geheugen. Een goede combinatie van deze twee bestanddelen is bananenbrood. Erg lekker en makkelijk te maken. Neem een plak mee naar je werk of naar school.

Pure chocolade (meer dan 75% cacao) versterkt de concentratie en het reactievermogen. Je bent dus niet alleen beter bewust van wat er gebeurt, maar ook eerder bewust van wat er gebeurt. Het geeft je ook een goed gevoel. Vrouwen weten al langer dat chocolade goed voor hen is, maar nu kunnen we het ook onderbouwen.

Bladgroente, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet, bevat foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de vetzuurketens in de hersenen. Dat moet ik even uitleggen. In ons hoofd zitten zenuwcellen. Elke zenuwcel heeft een soort voelsprieten. Zenuwprikkels worden vervoerd van de ene zenuwcel naar de andere om zo bij de hersenen aan te komen. De zenuwcel is dus eigenlijk een soort keten in de ring.

Om een zenuwcel zit een isolatielaag die zo’n zenuwcel beschermt. Foliumzuur helpt die laag te beschermen. Door het eten van boerenkool zorg je dus dat prikkels goed via de keten van zenuwcellen bij je hersenen aankomen. Je neemt dus niet alleen goed waar, maar ook je reactie is sneller en doelgerichter.

Aangezien aardbeien bijdragen aan een betere geheugenvaardigheid, is een combinatie van bladgroente en aardbeien in een groene smoothie een goed begin van de dag. Meng in een blender boerenkool of spinazie, met aardbeien, water en een banaan voor een lekkere smoothie.

Dit blog kan je helpen op momenten waarop je extra alert moet zijn, zoals tijdens een tentamen of een moeilijke vergadering waar je graag je hoofd bij wilt houden. Gaan dus met die banaan!