Het nut van water drinken

Het nut van water drinken

Ik weet wat je nu denkt – ben ik een gezondheidsboek aan het lezen? Nee en Ja. We gaan het niet hebben over afvallen. Ik wil het wel hebben over de onschatbare waarde van water voor je hersenen. Voldoende water drinken hoort er gewoon bij.

Wat is het nut van water drinken?

Het is geen geheim dat ons lichaam voor 65% uit water bestaat. Alle cellen in ons lichaam hebben water nodig om te kunnen ontstaan en te bestaan. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je water drinkt.

Wat heeft dat nu met je hersenen te maken? Je hersenen hebben ook water nodig om twee redenen. Allereerst om te zorgen dat je hersenvloeistof in je hersenen hebt. Zonder hersenvloeistof liggen je hersenen droog in je schedel en voel je elke beweging die je maakt. Niet fijn.

Ten tweede zorgt water in je hersenen voor beweging. Vloeistof komt in de hersenen en kan ook weer wegvloeien. De snelheid van hersenactiviteiten wordt hierdoor mogelijk gemaakt. Het bepaalt onder andere je reactiesnelheid en je vermogen om waar te nemen.

Zaken die zorgen voor minder water in de hersenen zijn: koffie, alcohol, stress en bijvoorbeeld overmatig sporten. Ik zeg niet dat je een van deze zaken moet laten. Ik wil je wel vragen om de komende 5 dagen drie glazen water extra te drinken per dag. Gun je hersenen een goede doorstroming om zo het waarnemen te ondersteunen.

Was je hersenen minstens één keer per dag

Zoals je net kon lezen, maken ook je hersenen gebruik van water. Ze zwemmen in het hersenvocht. De hele dag zijn je hersenen actief. Ze bewegen niet alleen in je hersenvocht als een ervaren marathonrenner, maar ze zijn ook de hele dag bezig met signaleren, analyseren, reageren en opslaan. Als je wakker bent dan gebeurt dat opslaan op een soort tijdelijk geheugen. Als je slaapt wordt alles wat op dat tijdelijke geheugen staat pas echt verwerkt. Die dingen die gedurende de dag zijn gebeurd en belangrijk gevonden zijn, worden ’s nachts nog een keer doorlopen. Vervolgens wordt de informatie opgeslagen in folders in je hersenen.

Dit betekent dat slapen heel belangrijk is voor je hersenen om te zorgen dat je tijdelijke geheugen niet overvol raakt. Je moet ’s nachts downloaden om ’s ochtends weer met een lege schijf te kunnen beginnen. Slaap helpt dus om rust te brengen in alles wat je meemaakt als je niet slaapt. Slapen heeft nog een functie. Als je slaapt zijn je hersenen nog steeds actief alleen op een andere manier. Je bent meer aan het verwerken dan aan het waarnemen. Je zintuigen zijn nog wel wakker maar alleen maar in de overlevingsmodus. Het signaleren van mogelijk gevaar gaat nog door alleen trager. Een deel van je hersenen kan dus wat rust nemen omdat ze niet op volle snelheid hoeven waar te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat dat deel van de hersenen tijdens je slaap ook een beetje kleiner wordt.

Als je een deel van je hersenen dus iets kleiner wordt, komt er meer ruimte in je hersenpan. De ruimte maakt het voor de vloeistof in je hersenen ook mogelijk om meer te stromen. De vloeistof krijgt meer ruimte en minder weerstand. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, moet de vloeistof in je hersenen constant schoon gemaakt worden. Het schoonmaken van de hersenvloeistof noemen ze het wassen van je hersenen. Afvalstoffen en gifstoffen die zich gedurende de dag ophopen, worden dan afgevoerd. Het hersenvocht wordt gezuiverd. Dit gebeurt als je slaapt omdat het veel energie vraagt. Energie die je als je wakker bent nodig hebt om waar te nemen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per dag je hersenen te wassen.

Dit doe je het beste door warm water te drinken. Lauw water kan natuurlijk ook. Onze maag heeft een gemiddelde temperatuur van 37,5 graden. Dit is vergelijkbaar met de lichaamstemperatuur. Koud water wordt dus niet met groot gejuich ontvangen in onze maag.

Je hersenen wassen

Als je een drukke dag hebt, dan kan je je moe gaan voelen. Dat moe voelen komt door de prikkels die naar je hersenen worden gezonden. Daarnaast komt er ook veel informatie op je tijdelijke geheugen. Bij veel prikkels moet er veel informatie op je tijdelijke geheugen staan. Het doen van een middagdutje helpt dan om tussendoor je tijdelijke geheugen op te schonen.

Je hebt slaap dus nodig om je hersenen je ervaringen te laten verwerken en te zorgen dat je tijdelijk geheugen niet overbelast raakt. Tijdens het slapen wordt een deel van je hersenen een beetje kleiner, waardoor de hersenvloeistof sneller en makkelijker kan stromen om je hersenen te reinigen. Voel je niet schuldig als je vanmiddag even een dutje op de bank wilt doen. Je bent dan gewoon je hersenen aan het wassen. Welterusten!