Wat zijn antioxidanten

Wat zijn antioxidanten

Het voedsel dat je eet bestaat uit gezonde elementen en ongezonde elementen. Die ongezonde elementen, ook wel vrije radicalen genoemd, kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit te vet eten of te zout eten. Het voedsel kan ook de aanmaak van bepaalde enzymen of hormonen stimuleren, denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van insuline.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten zijn voedingsstoffen die voorkomen in plantaardige voeding, fruit en groende dus. Deze voedingstoffen spelen in een belangrijke rol in het neutraliseren van de vrije radicalen in de voeding. Ze beschermen ons DNA en de aanmaak van nieuw weefsel. Ook gaan ze het verouderingsproces van cellen tegen.

Welke voeding bevat antioxidanten?

Zoals eerder gezegd, kan je antioxidanten vinden in groente en fruit. Fruit waar veel vitamine C in zit, zoals sinaasappels en citroen. Combineer een glas water met wat sinaasappel- of citroensap en je helpt je lichaam op twee manieren: je drinkt water en je krijgt vitamine C binnen.

Zaden, noten, bladgroente, avocado en broccoli bevatten vitamine E. Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant, die preventief werkt tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekte. Vitamine E ondersteunt ook ons immuunsysteem.

Voeding waar Selenium en Zink inzitten bevat ook antioxidanten. Selenium werkt onder andere ontstekingsremmend en ondersteunt de schildklierhormoon. Voeding met selenium: vis, mosselen, garnalen, krab, vlees, kip, eieren, broccoli, banaan, avocado of chiazaad. De combi selenium en vitamine E is perfect. Een avondmaaltijd van zalm en broccoli is dus perfect.

Zink ondersteunt het kortetermijngeheugen en helpt onder andere bij afvallen. Zink wordt ook gezien als het vruchtbaarheidsmineraal voor mannen. De productie van testosteron is afhankelijk van zink. een zinktekort is onder andere zichtbaar door witte vlekken op nagels. Deze vlekjes kunnen ook een gevolg zijn van stress.

Zink lost op op in water. Vitamine D is nodig om zink op te nemen in je lichaam. Zink kan je vinden in eieren, noten, zaden, groenten, cacao, knoflook, paddenstoelen, kaas, vis, kip en garnalen. Vitamine D vind je onder andere in vis, garnalen, eieren en volle zuivelproducten. Een bakje volle yoghurt met noten en zaden is dus al een mooie combinatie van zink en vitamine D.

Wat is betacaroteen?

Sommige groene bladgroente bevat betacaroteen. Betacaroteen wordt ook gezien als antioxidant. Dit zit in onder andere zoete aardappel, spinazie, flespompoen, broccoli, peterselie, mango, abrikozen en wortels. In je lichaam wordt betacaroteen omgezet in vitamine A. Vitamine A heb je nodig voor je longen, je ogen en je huid. Kortom, voeg aan je avondmaaltijd met zalm en broccoli ook wat citroensap (vitamine C) en aardappelpuree van zoete aardappel toe, en je hebt een gezonde maaltijd.

Een gezond toetje met antioxidanten

Heb je na de maaltijd nog trek in een gezond toetje met antioxidanten, kies dan voor dit toetje met chiazaad. Doe 2 eetlepels chiazaad in een kom en voeg hier kokosmelk aan toe. Let er op dat het chiazaad gaat uitzetten, dus kies voor een ruime kom. Laat dit minimaal een uur staan.

Vul vervolgens 3- 4 schaaltjes (het toetje vult) met dit mengsel en voeg een laag gepureerde blauwe bessen en mango toe. Strooi vervolgens wat donkere chocolade over het toetje. Geniet van een toetje vol antioxidanten, zink, vitamine A, C en D en betacaroteen.

Eet smakelijk!