Basilicum

Basilicum

Basilicum is een groen kruid en kom je vaak tegen in gerechten die hun oorsprong kennen rond het Middellandse Zee gebied. Basilicum is een geurig kruid en de smaak is duidelijk te herkennen en wordt soms omschreven als een beetje peperachtig. Je kunt dit kruid rauw eten.

Waarom is Basilicum gezond om te eten?

Basilicum is een gezond kruid, omdat het vriendelijk is voor de maag. Het is licht kalmerend, ontsmettend en werkt tegen maagpijn en misselijkheid. Het voorkomt de vorming van gas in de darmen. De Egyptenaren kende de kalmerende werking van basilicum al.

Mocht je een voedselallergie hebben dan is natuurlijk het beste advies om dit product niet te eten. Mocht je zonder het te weten toch iets hebben gegeten waarop je een allergische reactie krijgt, dan kan basilicum helpen.

Basilicum bevat veel vitamines en mineralen. Een handje basilicum toevoegen aan een tomatensalade, zorgt voor het toevoegen van vitamines A, B3, B6, C en K, en mineralen zink, calcium, mangaan, fosfor, ijzer en magnesium.

Zelf basilicum planten

Als je zelf basilicum wilt planten, dan is het goed om te weten dat basilicum van veel water houdt. Geef de aarde water en niet het het plantje. Het plantje komt oorspronkelijk uit warme gebieden, namelijk Afrika en Zuidoost-Azië. Het groeit dus ook het beste met warmte en zon. Hou hier dus rekening mee en plaats een stekje dus niet gelijk in de tuin.

In de winkel kan je basilicumzaad kopen. Dit zaad kan je binnen in een bakje met aarde zaaien. Je geeft het regelmatig water en plaats het op de vensterbank in de zon. Nadat de zaadjes zijn ontkiemt en de plantjes 4 cm hoog zijn, is het verstandig om elk stekje een eigen bakje te geven om verder te groeien.

Er is nog een andere manier om basilicum te planten. Je kunt basilicum ook stekken. Je hebt een basilicumplantje, een glas water en een schaar nodig. Je knipt een lange steel van de bestaande plant en plaatst deze in het glas. Zodra er wortels aan het stekje komen, kan je deze in een pot met aarde zetten en het plantje zal gaan groeien. Geef het plantje 8-10 weken de tijd om te groeien en daarna kan je de eerste blaadjes gebruiken in je eten.

Een lekkere salade met basilicum

Een lekkere salade met basilicum is makkelijk en snel te maken. Hiervoor heb je nodig: tomaten in plakjes, basilicumblaadjes, olijfolie, drie theelepels mosterd, twee theelepels honing, peper en zout. meng de olijfolie, peper, zout, mosterd en honing tot een dressing.

Leg de plakjes tomaat op een bord, strooi hier de basilicumblaadjes over en de dressing. Voeg mozzarella en gesnipperde uit toe aan de salade als je deze wilt verrijken.

Eet smakelijk!