Hou je cortisolniveau onder controle

Hou je cortisolniveau onder controle

Cortisol is een adrenalinehormoon dat wordt aangemaakt in je bijnierschors, zodra je lichaam stress ervaart. Als je te lang te veel stress ervaart dan staan je bijnieren te lang onder druk en maak je te veel cortisol aan. Hierdoor heb je weinig energie, heb je meer trek in eten en vooral meer trek in koolhydraten.

Wat kan je doen aan een te hoog cortisolniveau?

Als je je te gejaagd voelt, je slaapt slecht, je bent niet van de bank af te krijgen en je hebt een grote behoefte aan ongezonde snacks – ga er dan maar vanuit dat je aan de slag moet. Aan de slag met je eetgewoontes, met je mindset en dat je meer moet gaan bewegen. Om te zorgen dat je dit vol gaat houden, is het aan te raden om dit in kleine stappen te doen.

Begin met het stoppen van koffie drinken en ga meer water drinken. Cafeïne zorgt voor nog meer gejaagdheid en water drinken zorgt juist voor het beter afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast is het goed om te achterhalen waar die stress vandaan komt. Probeer de stressbron of bronnen te omschrijven. Wat gebeurt er in zo’n situatie? Is het terecht dat je stress ervaart? Kan je iets doen om die stress te verminderen?

Een goede manier om stress van je af te schudden is bewegen en beter adem halen. Adrenaline is bedoeld voor tijdelijke stress, als je bijvoorbeeld een presentatie geeft wat je spannend vindt. Door bewegen verlaag je dit adrenalineniveau weer. Bij stress gebruikt je lichaam ook veel magnesium, zink, vitamine C en vitamine B. Het is dus goed om veel fruit en groente te eten om dit te kort op te heffen.