In kleine stappen naar een beter gewicht – Week 6

In kleine stappen naar een beter gewicht – Week 6

De zesde week waarin we in kleine stappen naar een beter gewicht gaan. Bewust in kleine stappen, want je wilt een blijvend resultaat. Je wilt niet terugvallen in oude gewoontes en daarom voegen we elke dag iets nieuws toe aan je nieuwe leefstijl. Een leefstijl die aandacht heeft voor voeding, bewegen en mindset.

De zesde, zevende en achtste week

Wat in deze week aan bod komt, geldt ook voor week zeven en acht. De afgelopen weken heb je aandacht besteed aan minder zout, suiker, ongezonde vetten en koolhydraten en aan meer water, bewegen, kruiden en positiviteit. Bewust is het minderen van voedingstoffen in kleine stappen gedaan.

Je wilt immers niet terugvallen in oude gewoontes en je wilt je lichaam niet in de overlevingsmodus brengen. In deze modus gaat je lichaam vet aanmaken voor slechte tijden. Dit gebeurt als je plotseling grote veranderingen gaat aanbrengen in je leefstijl. Vandaar dat wij gaan voor kleine stappen. Van de ene op de andere dag stoppen met suiker en koolhydraten kan leiden tot hypo’s.

Bij hypo’s ga je zweten, je voelt je duizelig, je hebt honger en de kans bestaat dat je flauw valt. Dit willen we dus voorkomen. Vandaar dat we de afgelopen 5 weken hebben gewerkt naar deze week toe door langzaam aan te minderen wat je moet minderen. De stappen die nu gaan komen vragen om nog iets meer doorzettingsvermogen. En dit kan jij, dat heb je namelijk al vijf weken laten zien.

Het gaat je dan ook lukken om de volgende stappen drie weken vol te houden. We gaan voor die extra stap naar jouw gewenste resultaat.

Dag 36 Geen alcohol
Dag 37 Touwtje springen of dansen
Dag 38 Koolhydraten aanpakken
Dag 39 Vochtgevers en vochtnemers
Dag 40 Beloon jezelf
Dag 41 Voedselallergie
Dag 42, 49, 56 Volhouden en Wegen

Dag 36 Geen alcohol
De komende drie weken is het verstandig om geen alcohol te drinken. Hoe mooi het weer ook wordt. Alcohol bevat veel suikers. Suikers zorgen voor de aanmaak van vet. Daarnaast onttrekt alcohol vocht aan het lichaam. Vocht dat eigenlijk door je maag, lever, darmen en nieren gebruikt moet worden om voedingsstoffen te verwerken en afvalstoffen af te voeren.

Dag 37 Touwtje springen of dansen
Jij mag kiezen wil je liever je getrainde buik-, arm- en bilspieren inzetten om 3 minuten te dansen of touwtje te springen. Je hebt de afgelopen weken gewerkt aan het versterken van je core spieren. Deze drie weken ga je daar de vruchten van plukken. Spring of swing op de oneven dagen in week 6 drie minuten. In week 7 doe je dit op de oneven dagen 4 minuten en in week 8 ga je voor 5 minuten.

Dag 38 Koolhydraten aanpakken
We gaan een stap verder in het minderen van het eten van koolhydraten. Het is een gewoonte om brood, pasta, rijst en aardappelen te eten. Daarom heb je de afgelopen weken ook al geminderd en dit ga je de komende 3 weken doorzetten.
– Je vervangt brood door bananenbrood, ei, banaan, yoghurt, amandelmeel, cottage cheese of kwark.
Maak een lijnzaad broodje. Voor 1 broodje bekleed je een ovenschaaltje met bakpapier, je verwarmt de oven voor op 180 graden, je mengt 2 eetlepels lijnzaad met 1 ei, 1 theelepel komijn, 1 eetlepel volle kwark, beetje peper en een halve theelepel bakpoeder. Bak dit in 20 minuten gaar.
– Je vervangt pasta door extra groente, zoals courgette, wortels of aubergine.
– Je vervangt aardappelen door zoete aardappel of extra groente.
– Je vervangt rijst door extra groente of quinoa.

Dag 39 Vochtgevers en Vochtnemers
Denk bij het koken of snacken aan eten dat vocht geeft aan het lichaam of dat vocht onttrekt aan het lichaam. Vochtgevers zijn komkommer, radijs, sla, courgette of watermeloen. De vochtgevers zorgen voor extra hulp bij het verwerken van voeding en het afvoeren van afvalstoffen. Vochtnemers zijn ui, knoflook, prei en bosui. De vochtnemers zorgen dat vocht afgedreven wordt van die plekken waar je geen extra vochtopslag wil.

Dag 40 Beloon jezelf
Je bent nu bij dag 40, een mooie mijlpaal. Hoe ga je jezelf hiervoor belonen? Je bent namelijk goed bezig. Wees hierbij niet te streng voor jezelf. Heb geen spijt als je een dag niet alle stappen het gevolgd. Dit moment is voor jou en geniet daarvan. Maak een lijst met cadeautjes voor jezelf en koppel hier kleine mijlpalen aan. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een tijdschrift en even 30 minuten voor jezelf plannen om het tijdschrift te lezen, lekker in bad, even een uur niet digitaal bereikbaar zijn, een massage of een gezichtssauna (warm water in een kom met een beetje eucalyptusolie of kamillethee). Wat geeft jou energie en voelt aan als een cadeautje?

Dag 41 Voedselallergie
Het kan zijn dat je zonder het te weten allergisch bent voor voeding. Dit zou kunnen verklaren waarom je buik onrustig is of dat je denkt gezond te eten maar geen effect ziet. Ik heb dit zelf ook. Ik kan namelijk geen spinazie en aardbeien eten. Als ik een van beiden in een recept zie staan dan vervang ik deze. Spinazie is heel goed te vervangen door rucola sla of boerenkool. Aardbeien zijn te vervangen door frambozen of blauwe bessen.
Noten zijn te vervangen door zaden, pijnboompitten, andere pitten en gepofte quinoa. Melk is te vervangen door kokosmelk en amandelmelk. Sommige mensen zijn zonder het te weten allergisch voor voedsel dat behoort tot de nachtschadefamilie. Het gaat dan om tomaten, aardappel, aubergine, rode peper en paprika. Veel van deze groentes worden ook verwerkt in kruiden, dus let ook daar op. Als je deze groten drie weken laat staan en je buik wordt rustiger, je huid wordt rustiger en minder gewrichtsklachten dan heb je de oorzaak gevonden.

Dag 42, 49 en 56 Volhouden en Meten
Jij hebt jezelf een doel gesteld – je wilt in kleine stappen naar een beter gewicht. Hier ben je al goed mee bezig en nogmaals – lukt het een dag niet, geen probleem. Het is belangrijker dat je nu weer verder gaat. Mocht je denken dat het te snel gaan, dan ga je een paar dagen terug in het schema. Dit kan, je verstoort hiermee niets.
Onthoud ook dat dit jouw reis is. zo lang als jij je hier goed bij voelt en jij aan die kleine veranderingen wilt werken dan is het goed. Let niet op wat anderen vinden. Het is namelijk niet hun doel, maar jouw doel. Zij staan niet in jouw schoenen en jij hebt jouw dromen en wensen. Die zijn goed. Je kiest voor jezelf en dat is het beste dat je ooit hebt gedaan. Omring je met positiviteit en onthoud – jij bent je grootste fan.

Volgende week vind je een samenvatting van de recepten die in de afgelopen zes weken zijn genoemd. Jij gaat dit de komende drie weken volhouden, Succes!