In zes stappen naar een lekkere maaltijdsalade

In zes stappen naar een lekkere maaltijdsalade

Maaltijdsalades zijn een goede vervanger voor de lunch of het avondeten. Het gaat erom dat je voldoende en gevarieerd eet. Een maaltijdsalade is ook gemakkelijk vooraf klaar te maken en mee te nemen naar het werk of voor een picknick. Doe dan stap 6 pas als je de salade gaat eten. Varieer de volgende zes stappen en je hebt de hele zomer iets lekkers op je bord.

Stap 1 De basis van je salade
Kies voor aardappel, pasta of rijst als je denkt mijn gewicht is prima. Wil je je maag en darmen iets helpen bij de verwerking van het voedsel en wil je ook gedurende de zomer letten op je gewicht – kies dan voor zoete aardappel, bulgur of quinoa.
Voeg hier één van de volgende groentes aan toe: snijbiet (veel vitamine K), rucola (geeft pit), spinazie (ijzer en vitamine K), botersla (foliumzuur), veldsla (omega 3) of witte kool (calcium, mangaan, koper, ijzer, fosfor, kalium).

Stap 2 Iets knapperigs
Het is altijd lekker om in je salade iets knapperigs te hebben. Denk hierbij aan gepofte quinoa (nootsmaak), pitten, lijnzaad, paprika, appel, wortel, uit of bosui, komkommer of eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, kiemgroente of madeliefjes.

Stap 3 Iets zachts
Je wilt niet dat je salade te droog is, daarom is het goed om ook iets zachts toe te voegen aan je salade. Denk hierbij aan tomaten, olijven, avocado of kaas (feta, mozzarella, geitenkaas). Mocht je je salade vooraf klaar maken, dan is het verstandig om stap 3 onder in het bakje te leggen. Zo blijft je sla knapperig tot de volgende dag.

Stap 4 Geef je salade smaak
Probeer zout te vermijden en ga voor kruiden, zoals munt, tijm of basilicum. Nog meer smaak krijg je door bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, hummus, bacon, watermeloen of hüttenkäse toe te voegen aan je salade.

Stap 5 Voeg eiwitten toe
Eiwitten zorgen ervoor dat je salade voedzamer wordt. Mocht je bij stap 1 voor quinoa gekozen hebben, weet dat je dan al een eiwit hebt. Kies voor je salade uit bonen, kikkererwten, tofu, noten, tonijn, kip, eieren of biefstukreepjes.

Stap 6 De dressing
Je maakt een salade echt af met een goede dressing. Kies voor olijfolie, tahin, magere yoghurt (in plaats van mayonaise), pesto, mosterd, sojasaus, citroensap of balsamicoazijn. Voeg je dressing pas aan je maaltijdsalade toe, twee minuten voordat je de salade gaat eten. Dit zorgt ervoor dat alles knapperig blijft en niet doorweekt is.

De hierboven genoemde voedingsmiddelen passen prima in het stappenplan dat ook op deze website te lezen is – In kleine stappen naar een beter gewicht. Eetsmakelijk!

Klik hier als je nog meer lekkere tips wilt!