Avocado

Avocado

Hoe gezond is avocado?

Overal lees je het – avocado is heel erg gezond. Dit komt vanwege de gezonde vetten in avocado. Deze gezonde vetten helpen de kans op hart- en vaatziekte en darmkanker verlagen. Gezonde vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Onverzadigde vetten zorgen dat de stof LDL in cholesterol verlaagt wordt.

LDL-cholesterol is een vettige stof in je bloed. Het vet kan aan de binnenkant van je aders blijven hangen en daardoor zorgen voor aderverstopping met de kans op een hartslag. Bij een te hoog cholesterol is dus de LDL waarde in je bloed te hoog. Het eten van een avocado helpt dus je LDL te verlagen.

Naast de positieve werking van de olie in avocado, bevat een avocado ook veel vitamine – C, B2, B3, B5, B6, B11, E en K, en mineralen – fosfor, koper, magnesium, mangaan, kalium, ijzer en zink. De vezels helpen, net als bij elk stuk groente en fruit, voor een goed stoelgang. Avocado wordt ook gebruikt in vegetarische gerechten, omdat avocado (plantaardige) eiwitten bevat.

Eiwitten en water vormen het grootste bestanddeel van plantaardige cellen. Ons lichaam bestaat voor 17% uit eiwitten en eiwitstructuren, zoals nagels en haren. Om eiwitten te kunnen omzetten in aminozuren, heb je vitaminen B2 en B6 en de de mineralen zink en magnesium nodig. dit zijn ook bestanddelen in een avocado. Een avocado is dus niet alleen lekker, maar ook erg goed voor ons.

Hoe kan je avocado het beste bewaren?

Het beste is om een avocado gelijk op te eten. Hiermee voorkom je dat er tijdens het bewaren bruine plekjes op het vruchtvlees komen. Mocht je toch niet de hele avocado opeten, kies er dan voor om het deel met de pit te bewaren. Het beste bewaar je een avocado in een afgesloten doosje in de koelkast. Smeer wel even het vruchtvlees in met olijfolie. Dit is een beschermlaagje tegen het verkleuren.

Recept met avocado

Ik ben zelf gek op avocado en ik heb een recept date net iets anders is dan een avocado op een cracker met scrambled eggs. Ik heb het over de koude avocadosoep. Deze is vooraf klaar te maken en ook makkelijk mee te nemen voor bijvoorbeeld een picknick. Je hebt hier een blender voor nodig.

Voor de koude avocadosoep voor 4 personen pureer je 2 avocado’s met 250 ml kefir, 250 gram magere kwark en citroensap van halve citroen (vit C) in de blender. Voeg hier ongeveer 150 ml koud water aan toe. Let op dat het mengsel niet te dun wordt. Voeg wat zout en peper toe. Mocht je van wat pit houden, voeg dan wat chilivlokken toe.

Zet dit mengsel voor direct gebruik ongeveer 30 minuten in de vriezer en in de koelkast als je de soep op een later moment wilt eten. Halveer 12 kerstomaten en rooster wat amandelschaafsel. Dit kan je ook prima op de dag van de picknick voorbereiden en in aparte doosjes meenemen. Basilicum geeft de soep nog wat extra smaak.

Eet smakelijk!