In kleine stappen naar een beter gewicht – Recepten

In kleine stappen naar een beter gewicht – Recepten

De afgelopen weken heb je via kleine stappen je leefritme kunnen aanpassen. Dit hebben we gedaan door aandacht te besteden aan mindset, bewegen en voeding. Bij de voeding is het belangrijk om te letten op water, kruiden, suiker, vet, eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Bij een aantal stappen zijn ook recepten genoemd om te op weg te helpen. Hieronder zijn alle recepten bij elkaar gezet. Succes met het bereiden en eet smakelijk! En blijf de stappen van week 6,7 en 8 volgen.

Lekkere recepten voor een beter gewicht

A) Het alternatief voor het koekje of de cracker
Voor het maken van het alternatieve koekje heb je nodig een oven (voorverwarmd op 180 graden), een ovenplaat, bakpapier (2 vellen), een deegroller, een schaal, gram amandelmeel, 1 ei, een beetje zwarte peper, lijmzaad en sesamzaad. Je mengt alle ingrediënten in de schaal met een hand. Dit wordt een stevig mengsel, dat je na goed kneden op een van de twee vellen bakpapier legt legt. Je gaat zorgen voor een platte koek door het andere vel bakpapier en de deegroller te gebruiken om de massa plat te rollen.

Heb je geen deegroller, dan gebruik je de bidon of iets anders rond en stevigs. Maak met een mes strepen over de platte koek, zodat kleine koekjes ontstaan. Schuif de bakplaat in de oven en bak 12 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Bewaar de koekjes in een trommel. Mocht je willen variëren dan raad ik aan om gedroogde oregano of tijm te gebruiken. Lekker ook bij een dip.

B) Zoete aardappelpuree
Reken 1 grote zoete aardappel per persoon. Prik met een mes gaatjes in de zoete aardappelen voordat je deze in de magnetron legt. Gebruik een magnetrondeksel. 8-10 minuten op 750 vermogen. De zoete aardappelen zijn gaar als je met je vork er gemakkelijk in kunt prikken.

Aardappel doorsnijden en met een lepe uitlepelen. Doe alles in een kom, voeg een klein beetje roomboter en kruiden toe. Zelf vind ik knoflookkruidenmix en oregano erg lekker. Serveer warm samen met vlees of vis en groente. 

C) Groentechips
Je hebt hiervoor nodig – een oven, een bakplaat, een vel bakpapier en olijfolie.
1. Radijs chips – oven op 150 graden voorverwarmen – radijsjes wassen en droog deppen – radijsjes in plakken schaven en op de bakplaat met wat olijfolie en zwarte peper – 35 minuten bakken.
2. Wortel chips – oven op 180 graden voorverwarmen – wortels wassen en raspen – met dunschiller dunne repen van de wortel halen – op de bakplaat met wat olijfolie en tijm – 12 minuten bakken.
3. Boerenkool chips – oven op 180 graden voorverwarmen – boerenkool wassen en droog deppen – blaadjes van elkaar scheuren en op een bakplaat met olijfolie besprenkelen en een beetje knoflookpoeder – 8 minuten bakken.
4. Spruitjes chips – oven 180 graden voorverwarmen – blaadjes loshalen en op een bakplaat leggen – besprenkelen met olijfolie en chilipeper – 8 minuten bakken.

D) Bananenbrood
Bananenbrood kan je twee dagen eerder maken. Hiervoor heb je nodig een cakeblik, 3 fijngeprakte bananen, 150 gram amandelmeel, 3 eieren, een theelepel bakpoeder, een theelepel kaneel en een stukje gemakkelijk te breken pure chocolade. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de eieren, het bakpoeder, de kaneel, het amandelmeel en de eieren bij elkaar in een kom. Goed mengen en breek hier stukjes pure chocolade in. Het mengsel in de cakevorm en dan 45 minuten in de oven.

E) Gezonde borrelhapjes
Maak voor jezelf en je gezin een borrelplank met: stukjes kaas (vet en eiwitten), druiven, noten, gekookte eieren (snij de eieren door), komkommer in plakken, snoeptomaatjes, vijgen (vol vezels), zwarte olijven, de gezonde chips van dag 18, of humus met crackers van Dag 10 en heel lekker gepofte quinoa met kaneel (in koekenpan met wat kaneel en even laten bakken. Het wordt niet groot maar krijgt wel een lekkere nootachtige smaak).

F) Zelf gemaakte pindasaus
Neem een steelpan en doe hier 2 of 3 scheppen pindakaas in. Voeg een beetje melk toe en roer dit samen tot het goed warm is. Voeg af en toe nog een beetje melk toe, wanneer je de pindasaus te dik vindt.

G) Maak een lijnzaad broodje.
Voor 1 broodje bekleed je een ovenschaaltje met bakpapier, je verwarmt de oven voor op 180 graden, je mengt 2 eetlepels lijnzaad met 1 ei, 1 theelepel komijn, 1 eetlepel volle kwark, beetje peper en een halve theelepel bakpoeder. Bak dit in 20 minuten gaar.

Mocht je interesse hebben in nog meer recepten, klik dan op deze link.